Al erg vroeg lange files in Frankrijk op 'zwarte zaterdag'

Al erg vroeg lange files in Frankrijk op 'zwarte zaterdag'

In Frankrijk staan zaterdagochtend al erg vroeg zeer lange files op alle vakantie-assen richting zuiden. "Vandaag is zwarte zaterdag in Frankrijk, en dat was al erg vroeg voelbaar", meldt mobiliteitsclub VAB, die verwacht dat de wachttijden de komende uren nog zullen toenemen. VAB raadt iedereen aan die vandaag richting zuiden op vakantie vertrekt, om pas na de middag te vertrekken. Mobiliteitsorganisatie Touring verwacht in Europa een superdruk weekend op de weg, zowel voor vertrekkende als terugkerende vakantiegangers. Richting zuiden moet volgens VAB zaterdagochtend rekening gehouden worden met een extra wachttijd van 2 uur en 40 minuten op de as Luxemburg - Lyon - Spaanse grens, met een extra wachttijd van 2 uur en 50 minuten op de as Rijsel - Parijs- Bordeaux - Spaanse grens, en met een extra wachttijd van 3 uur en 5 minuten op de as Rijsel - Parijs - Narbonne via Clermont-Ferrand. Voor de Mont-Blanctunnel verliezen automobilisten een half uur.

In Duitsland is het vooral druk in het zuiden van het land, richting Oostenrijk: op de A8 Neurenberg - Salzburg: +1 uur 15 minuten. In Oostenrijk verliezen vakantiegangers momenteel 20 minuten op de A10 Salzburg - Villach. De wachttijd voor de Karawankentunnel richting Slovenië op de A11 bedraagt zaterdagochtend 1 uur. In Zwitserland moet voor de Gotthardtunnel richting Italië 30 minuten extra aangeschoven worden.

Volgens Touring is het de hele nacht van vrijdag op zaterdag erg druk geweest op de Europese wegen. Voor vertrekkende toeristen is zaterdag 4 augustus een zwarte dag in Frankrijk en een rode dag elders in Europa. Touring verwacht topdrukte tussen 8 uur en 17 uur, met een piek omstreeks 13 uur.

Voor terugkerende toeristen is zaterdag een rode dag overal in Europa. Voor de terugkeer wordt er door Touring topdrukte verwacht tussen 10 en 20 uur, met een piek in het begin van de namiddag.

bron: Belga