Al 94 terreurverdachten onderschept op luchthaven dit jaar

Dit jaar zijn al 94 terreurverdachten onderschept omdat ze een vlucht hadden geboekt van of naar een Belgische luchthaven. Onder hen 40 "Foreign Terrorist Fighters", schrijven Het Laatste Nieuws en Le Soir. Ze werden extra gecontroleerd, opgepakt en ondervraagd, met dank aan een doorgedreven screening van miljoenen passagiers. De 54 andere mannen en vrouwen die tegen de lamp liepen, werden genoemd in een dossier van terrorisme of radicalisering. Omdat ze onvindbaar waren voor politie en gerecht, stonden ze geseind. Net als de 40 Foreign Terrorist Fighters - die ooit afreisden naar Syrië of daar plannen toe hadden - werden ze de afgelopen acht maanden wel onderschept door het werk van BelPIU. Dat is een 37-koppig team dat is ondergebracht bij het Crisiscentrum en bestaat uit specialisten van de lokale en federale politie, Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de douane.

Sinds begin 2018 analyseren de experts zoveel mogelijk passagiers die vanop één van de zes Belgische luchthavens vertrekken, er aankomen of een tussenlanding maken. De luchtvaartmaatschappijen moeten hun gegevens 48 uur op voorhand doorsturen naar BelPIU.

"In het belang van de privacy krijgen onze analisten enkel de info te zien van reizigers die gezocht worden in de strijd tegen terreur of voor ernstige misdrijven", zegt directeur Gunter Ceuppens. Vervolgens bekijkt zijn dienst hoe de politie de gezochte reizigers het best kan onderscheppen. Bij voorkeur gebeurt dat vóór ze in de luchthaven zijn.

bron: Belga