Al 18 sterfgevallen na gebruik van e-sigaret in VS, meer dan 1.000 mensen ziek

Al 18 sterfgevallen na gebruik van e-sigaret in VS, meer dan 1.000 mensen ziek

Vorige week nog was sprake van twaalf geregistreerde sterfgevallen en 805 patiënten. De toename is te wijten aan de herclassificatie van oude gevallen en nieuwe gevallen in ziekenhuizen.

Zwarte markt

"Helaas breidt de epidemie snel uit", zei Anne Schuchat, van de CDC in een conference call met de pers. "We zien geen afname van het aantal nieuwe gevallen".

78% van de patiënten voor wie informatie beschikbaar is, gaf aan dat ze vullingen van vapers hebben gebruikt met THC, het psychoactieve middel van cannabis. "De zwarte markt baart ons grote zorgen", aldus Schuchat.

Longletsels

Het federaal agentschap FDA analyseert momenteel meer dan 400 stalen in de hoop het ingrediënt of de ingrediënten te vinden die de longletsels kunnen hebben veroorzaakt, onder de vele toegevoegde additieven, oplosmiddelen, oliën en smaken.

"We hebben de indruk dat er heel wat slechts zit in e-sigaretten en dampproducten", voegde ze daar aan toe. "De stalen die we onderzochten, geven verschillende resultaten en er is geen enkele stof geïdentificeerd", zegt Judy McMeekin van de FDA.

De THC-concentraties van geteste e-vloeistoffen varieerden volgens haar van 14 tot 76%.

Oorzaak onduidelijk

De Amerikaanse autoriteiten lanceerden eerder al een waarschuwing aan alle gebruikers van e-sigaretten na een groeiende stroom van berichten over Amerikanen die als gevolg van het 'vapen' of dampen een longziekte ontwikkelen of overlijden. Artsen tasten nog in het duister over de precieze oorzaak.

Europa

In Europa is tot dusver geen gelijkaardige toename van de mysterieuze sterfgevallen bekend. De ziekte- en sterfgevallen lijken zich dus te beperken tot gebruikers van e-sigaretten in de Verenigde Staten.

Meest gelezen
 1. amythumb

  Amy uit ‘K2 zoekt K3’ merkte iets op tijdens de wedstrijd: «Nu mag ik het wel zeggen»

 2. evithumb

  Evi Hanssen gechoqueerd door ongevraagde dickpic: «Deze was wel erg klein»

 3. mat-napo-qqyIX177sY0-unsplash

  Geen hogere kans op hartaandoeningen bij mRNA-vaccins

 4. golfthumb

  Model probeert te poseren voor perfecte foto, maar dan gebeurt DIT! (video)

 5. deanthumb

  Mama van Dean duidelijk over welke straf verdachte volgens haar moet krijgen