Akkoord over Macedonische verkiezingen in december

Akkoord over Macedonische verkiezingen in december

De vier belangrijkste partijen in Macedonië zijn woensdagavond overeengekomen dat de lang uitgestelde verkiezingen in het land op 11 december zullen doorgaan. Die moeten een einde maken aan een politieke crisis van ruim anderhalf jaar. Het waren regeringspartij VMRO, de sociaaldemocratische oppositiepartij SDSM en de twee belangrijkste Albanese partijen die woensdag een akkoord bereikten. "We zijn blij dat de voorwaarden voor vrije en eerlijke verkiezingen vervuld zijn", vertelde SDSM-leider Zoran Zaev na afloop aan de pers.

De gesprekken tussen de leiders van de diep verdeelde partijen vonden plaats onder de bemiddeling van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Vrijdag zal een interim-regering gevormd worden waarin de vier partijen allemaal vertegenwoordigd zullen zijn.

Eerder geplande verkiezingen in april en juni werden uitgesteld omdat de oppositie niet wilde deelnemen omdat de voorwaarden voor eerlijke verkiezingen niet ingevuld waren.

Het woensdag bereikte akkoord over de organisatie van verkiezingen komt er nadat eind juli begonnen werd met het op orde brengen van de kiezerslijsten. Dat gebeurde op aandringen van de oppositie, die de regering ervan beschuldigt de verkiezingen van 2014 gemanipuleerd te hebben.

bron: Belga