"Akkoord EU-Turkije moet nog verder uitgebalanceerd worden"

Twee dagen voor de start van een nieuwe Europese top is president Donald Tusk er nog niet in geslaagd het principeakkoord met Turkije in zijn definitieve vorm te gieten. "Het voorstel moet nog verder uitgebalanceerd worden om aanvaardbaar te zijn voor alle 28 lidstaten en de instellingen", zei Tusk dinsdag. De president van Cyprus staat intussen op de rem. Het voorakkoord dat het resultaat was van de EU-Turkije-top van vorige week maandag stelt onder meer de ruil in het vooruitzicht van Syrische vluchtelingen die in Griekenland aankomen tegen Syriërs die zich nog in Turkije bevinden. Verschillende ngo's en andere organisaties uitten felle kritiek tegen dat 'een-op-een-principe'. Ook Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelt zich praktische en morele vragen.

De wettelijkheid van zo'n ruil is een van de belangrijkste aspecten van het akkoord, geeft ook Tusk toe, die vandaag in de Cypriotische hoofdstad Nicosia op bezoek was bij president Nicos Anastasiades. "We moeten ervoor zorgen dat een grootschalig terugkeerschema tussen Griekenland en Turkije aan het Europees recht en onze internationale engagementen beantwoordt", zei de Pool. "Dat betekent dat iedereen een individuele beoordeling moet krijgen voor de beslissing genomen wordt hen terug te sturen naar Turkije. En ook dat wie nood heeft aan internationale bescherming de gepaste bescherming in Turkije ook krijgt."

In het kader van de Europees-Turkse samenwerking stellen de Europese leiders ook de "zo spoedig mogelijke" opening van nieuwe hoofdstukken in de toetredingsonderhandelingen in het vooruitzicht. Maar alvast de president van Cyprus staat op de rem. "Cyprus heeft niet de bedoeling nieuwe hoofdstukken goed te keuren als Turkije niet aan al zijn verplichtingen voldoet", zei Anastasiades na zijn ontmoeting met Tusk. Zoals bekend leven Cyprus en Turkije op gespannen voet na de inval van het Turkse leger in 1974 en de tweedeling van het eiland die er het gevolg van was.

"Maar", voegde Anastasiades eraan toe, "een confrontatie met Turkije is nu wel het laatste wat we zoeken."

bron: Belga