Akkoord deze week is mogelijk, meent Ierse minister

Akkoord deze week is mogelijk, meent Ierse minister

Het is "mogelijk" dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk deze week een akkoord over de boedelscheiding bereiken. Dat heeft de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney vandaag in Luxemburg gezegd. "Een akkoord is mogelijk deze maand. Het zou zelfs deze week kunnen, maar we zijn er nog niet", zo verklaarde Coveney bij zijn aankomst op een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Sinds eind vorige week voeren de EU en het VK opnieuw intensieve onderhandelingen over de boedelscheiding, maar de tijd dringt. De brexit staat gepland op 31 oktober, en de Britse premier Boris Johnson is verplicht om uitstel te vragen indien hij het Britse parlement tegen zaterdag geen deal kan presenteren. Donderdag buigen de Europese regeringsleiders zich over het dossier.

"Hoe minder men erover zegt, hoe beter", zei Coveney over de lopende onderhandelingen. "Ik denk dat het redelijk duidelijk is wat we moeten proberen, maar er zijn nu gedetailleerde technische gesprekken aan de gang en ik denk dat we daarvoor de noodzakelijke tijd en ruimte moeten geven."

Belangrijkste knelpunt blijft de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het VK. De Europeanen eisen dat die grens te allen tijde open blijft om de geïntegreerde economie op het eiland en het broze vredesproces te vrijwaren. Tegelijkertijd willen ze vermijden dat er een gat in de grenzen van de Europese douane-unie en eenheidsmarkt wordt geslagen.

bron: Belga