"Ajax-model" voor jeugdvoetbal in Gent

"Ajax-model" voor jeugdvoetbal in Gent

KAA Gent en Racing Gent werken vanaf het seizoen 2016-2017 structureel samen voor hun jeugdwerking. Samen met tien provinciale clubs ontstaat een "jeugdvoetbalpiramide" naar "Ajax-model", lichtten de clubs en de Gentse schepen van Sport Resul Tapmaz (sp.a) in de Ghelamco Arena toe. "Door het samenwerkingsverband kunnen topclubs investeren in provinciale clubs", zegt de Gentse schepen Resul Tapmaz (sp.a). "Door opleiding en ondersteuning kunnen elk van de 2.500 jeugdspelers kwalitatief ontwikkelen, zodat de doorstroming naar de topclubs gevrijwaard blijft. Dit is uniek in het Belgische voetbal." Het hele project krijgt een budget van 350.000 euro, betaald door KAA Gent en het Gentse stadsbestuur.

Er wordt de komende jaren ook geïnvesteerd in de uitbreiding van kwalitatieve voetbalinfrastructuur. Zo wordt op de site Wolfput in Oostakker onder meer een oefencomplex gerealiseerd en terreinen heraangelegd, waardoor plaats gecreëerd wordt voor de verdere uitbouw van de jeugdwerking van KAA Gent aan de Warmoezeniersweg.

De fundamenten voor de versterking van het Gentse (jeugd) voetbal werden in 2014 gelegd met de oprichting van het samenwerkingsverband "Elk Talent Telt", waar KRC Gent, KAA Gent en tien provinciale Gentse voetbalclubs met een jeugdwerking aan deelnemen. "Met Elk Talent Telt willen Voetbal in de stad, de Stad Gent en de Gentse voetbalclubs zo veel mogelijk kinderen en jongeren de kans geven om in zo goed mogelijke omstandigheden voetbal te spelen, zowel op pleintjes in de Gentse buurten als in de Gentse voetbalclubs. Voetbal wordt daarbij ook gebruikt als middel om kinderen en jongeren meer kansen te geven op zelfontplooiing en talentontwikkeling."

bron: Belga