"Aïda" van spektakelregisseur Dragone in Belgische première in Antwerpen

"Aïda" van spektakelregisseur Dragone in Belgische première in Antwerpen

In de Antwerpse Stadsschouwburg is donderdagavond de door Franco Dragone geregisseerde versie van "Aïda" in Belgische première gegaan. Het befaamde stuk van Verdi is de eerste opera waaraan Dragone, vooral bekend van zijn werk voor Cirque du Soleil, zich waagt en was in 2013 al in Napels te zien. Tot en met zondag staat "Aïda", een productie van Music Hall, in de Stadsschouwburg op het programma, in december is Vorst Nationaal in Brussel aan de beurt en zal het format aan die (veel) grotere zaal worden aangepast. Franco Dragone staat als regisseur steevast garant voor spektakel, maar dat valt bij zijn operadebuut nogal mee. Ruimtelijk wordt hij uiteraard beperkt door het podium van de Stadsschouwburg en bovendien laat de Italiaanse Belg bewust indrukwekkende decors achterwege. Ook opvallend is de keuze om 'de kleine man', onder meer slaven en vluchtelingen gehuld in nooddekens, op de achtergrond te laten deelnemen aan het verhaal als stille getuige van wat zich tussen de hoofdpersonages afspeelt. Een live symfonisch orkest zorgt voor de passende muzikale onderbouw.

"Aïda" vertelt het tragische verhaal van een gelijknamige Ethiopische prinses die tot slavin gemaakt is in het oude Egypte en verliefd wordt op Radames, de Egyptische generaal die de strijd tegen haar vaderland leidt. Radames zou echter moeten trouwen met de Egyptische prinses Amneris, terwijl Aïda dan weer beïnvloed wordt door haar vader, die via Aïda militaire informatie wil ontfutselen van Radames.

Opmerkelijk: volgende week dinsdag gaat in De Munt in Brussel nog een andere versie van "Aïda" in première. Daar gaat het om een regie van de Griek Stathis Livathinos, ook al een operadebutant.

bron: Belga