Ai Weiwei maakt foto van verdronken kleuter na

Ai Weiwei maakt foto van verdronken kleuter na

geposeerd zoals de verdronken kleuter Aylan. Die spoelde vorig jaar in september aan op een Turks strand. Met de foto wil Weiwei het bewustzijn rond de vluchtelingencrisis vergroten.

De foto van de aangespoelde Aylan Kurdi op een Turks strand ging in september de wereld rond en werd een iconisch beeld van de vluchtingencrisis. De kleuter probeerde de oversteek naar Europa te maken, maar zijn bootje kapseisde op de Middellandse Zee.

Ai Weiwei heeft samen met de fotograaf Rohit Chawla de foto nagemaakt. Het beeld toont Ai Weiwei, liggend op een kasseistrand, met zijn handpalmen naar boven gericht. De foto zal gebruikt worden op een tentoonstelling op de India Art Fair en verschijnt in een interview met de artiest in de krant India Today.

‘Ai en zijn team hebben actief meegewerkt bij het nemen van deze foto', zegt Chawla aan The Washington Post. ‘Ik ben er zeker van dat op die manier op de keien liggen niet comfortabel was, maar het zachte avondlicht viel op zijn gezicht toen hij daar lag.'

De reacties op de sociale media zijn gemengd. Sommigen vinden het een vreemd idee, anderen, zoals de co-organisator van de India Art Fair, zijn dan weer heel positief. "Het beeld is erg beklijvend en staat voor de hele vluchtelingencrisis en de uitzichtloosheid van mensen die aan hun verleden proberen te ontsnappen voor een betere toekomst."

Ai Weiwei probeert al langer om het bewustzijn rond de vluchtingencrisis te vergroten. Zo heeft een studio geopend om het Griekse eiland Lesbos en onlangs hielp hij vluchtingen die op een bootje het eiland hadden bereikt.

Foto R. Chawla