AHA. Daarom is jouw kat verslaafd aan kattenkruid

AHA. Daarom is jouw kat verslaafd aan kattenkruid

Heb je ooit een poes gezien die kattenkruid voorgeschoteld kreeg? Het beestje lijkt wel high. Meestal begint de kat te rollebollen en te kwijlen. Ze wrijven en likken daarna ook heel graag aan het kruid.

Wat is kattenkruid?

Katten vinden kattenkruid zo interessant omdat de plant namelijk nepetalacton bevat: het is een stof die ruikt naar een mix tussen citroen en pepermunt. Deze geur zorgt ervoor dat de dieren worden aangetrokken tot kattenkruid.

Uit onderzoek aan de Iwate University in Morioka, Japan, blijkt dat alle katachtigen wild worden door kattenkruid: jaguars, luipaarden, zwerfkatten,... De onderzoekers vermelden dat het plantje het opioïde systeem in de hersenen activeert: daarom worden de katten dus high.

Naast het feit dat kattenkruid een leuke bezigheid is voor poezen, heeft het nog een ander nuttig voordeel. Naast het activeren van het opoïde systeem, bevat het kruid ook muggenwerkende effecten. Kattenkruid kan tijdens de zomer dus ook handig zijn om je kat wat rust te geven van die vervelende muggen!