Agressie tegen agenten strenger bestraft

Agressie tegen agenten strenger bestraft

De parketten in ons land gaan geweld tegen de politie strenger en sneller bestraffen. De procureurs-generaal sturen daarover een omzendbrief rond, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. "Uit een steekproef bij 5.000 agenten blijkt dat 50 procent al fysiek aangevallen werd, om van de verbale agressie nog te zwijgen", zegt politievakbond VSOA. "Het geweld wordt ook steeds driester. Soms neigt het naar poging tot doodslag", aldus Vincent Houssin van VSOA. Veel politiemensen blijken echter geen aangifte te doen. "Ze vinden dat het bij onze job hoort en denken dat het toch niet vervolgd wordt."

Recent overleg met het College van Procureurs-generaal werpt nu z'n vruchten af: er wordt een rondzendbrief naar de parketten gestuurd met de vraag strenger én sneller op te treden. Al wil Houssin nog een stap verder gaan. "Het zou een sterk signaal zijn als geweld tegen de politie - en bij uitbreiding: tegen alle hulpdiensten - áltijd bestraft wordt."

VSOA klaagt ook aan dat de politie geen cijfers bijhoudt over geweld tegen agenten, "hoewel dat al sinds 2007 verplicht is".

bron: Belga