Agressie tegen agenten neemt enorm toe

Agressie tegen agenten neemt enorm toe

Korpschefs en vakbonden stellen vast dat het respect voor de politieagent almaar vaker zoek is, terwijl het aantal klachten over agressief optredende agenten juist daalt. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag. "Agenten moeten zich sneller burgerlijke partij durven te stellen", zegt politievakbond VSOA. Curd Neyrinck, de korpschef van politiezone RIHO (Roeselare-Izegem-Hooglede), werd afgelopen week nog maar eens geconfronteerd met geweld tegen zijn agenten. En daarom haalde hij tijdens zijn speech op de nieuwjaarsreceptie zwaar uit naar de "ontoelaatbare toestanden". "Het loopt in onze zone de spuigaten uit. Ik maan agenten aan om sneller zelf een klacht in te dienen tegen burgers."

Ook in andere zones zien ze dat het geweld tegen agenten alleen maar toeneemt, ook al blijkt dat niet altijd uit de cijfers. Net daarom roepen ze agenten op zich vaker burgerlijke partij te stellen tegen agressieve burgers. Een oproep die ook gedeeld wordt door politievakbond VSOA.

Na overleg met de procureurs-generaal van ons land werd alvast beslist per gerechtelijk arrondissement een specifieke magistraat aan te stellen die alle klachten vanuit de zones beter zal bundelen en adequaat zal opvolgen. En ook Jambon belooft stappen te ondernemen. "Geweld tegen agenten is een onderschat fenomeen dat aangepakt moet worden."

bron: Belga