Afval op het menu bij de Verenigde Naties

Afval op het menu bij de Verenigde Naties

Afgelopen weekend organiseerde de Verenigde Naties een top voor duurzame ontwikkeling. Om de daad bij het woord te voegen, bestond de zondagse lunch letterlijk uit afval.

Zo'n dertig wereldleiders, waaronder secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, Frans president François Hollande en Peruaans president Ollanta Humala kregen immers een landfill lunch voorgeschoteld.

"Onze lunch bestaat vandaag uit voedsel dat anders op een afvalberg gestort zou worden en methaan, een krachtig broeikasgas, zou uitstoten", verduidelijkt Ban Ki-moon. "Voedselproductie en landbouw dragen evenveel bij aan de klimaatverandering als transport. Meer dan een derde van al het geproduceerde voedsel wereldwijd, meer dan een miljard ton per jaar, gaat verloren. Dat is schandalig wanneer zoveel mensen honger lijden", aldus Ban Ki-moon.

De maaltijd werd samengesteld door de gevierde Amerikaanse chef Dan Barber. Het menu bestond onder andere uit een salade met ongewilde restje van verschillende groenten, afgekeurde appels en peren en het water van een blik kikkererwten. Die werd gevolgd door een hamburger met groenten die niet 'geschikt' zijn voor de supermarkt, eindjes van augurken die geen mooie schijfjes vormen en maïs die enkel voor koeien gekweekt wordt. Het brood bestond bovendien uit granen die overblijven na brouwen of distilleren.

Volgens Ban Ki-moon was er na de lunch eensgezindheid tussen de wereldleiders dat er op de komende klimaaattop in Parijs akkoorden moeten worden gesloten die de klimaatverandering aanpakken, met een oog op de armste en meest kwetsbare mensen.

Foto: Twitter/@UN_Spokesperson