Aftellende klok doet treinen stipter rijden

http://www.youtube.com/watch?v=5G2BeFt6OZw

De Nederlandse spoorwegen oogsten succes met een aftellende klok, die aangeeft wanneer de trein vertrekt. Ook bij de Belgische NMBS wordt de procedure grondig hervormd.

De ‘afteller' - die begon als een proefproject in de stations van Hilversum - gaat van 15 naar 0 seconden. Hij werkt in de eerste plaats als hulpmiddel voor de treinbegeleider, maar is ook voor de reizigers een nuttig instrument. Dat blijkt uit de resultaten: de treinen rijden gemiddeld 17 seconden beter op tijd, wat ook de veiligheid ten goede komt.

Daarom heeft de Nederlandse spoorbeheerder ProRail nu beslist dat de aftellers definitief blijven hangen. Het is zelfs de bedoeling dat alle ruim 200 stations met een spoorwegovergang in de toekomst met het systeem worden uitgerust.

Bij de Belgische spoorwegen staat een aftellende klok niet meteen op de agenda. «Al werken ook wij aan een grondige hervorming van het systeem», verzekert NMBS-woordvoerder Bart Crols aan Metro. Daarin wordt de treinbegeleider de centrale figuur bij het vertrek van de trein.

«Op dit moment blaast hij op een fluitje, om vervolgens de sleutel in het kastje te steken en in de laatste geopende deur te gaan staan», legt Crols uit. De begeleider meldt zo aan het seinhuis dat hij alle verrichtingen heeft gedaan, de zogenaamde AVG-procedure.

Omdat de bestuurder vervolgens moet wachten op een teken van de seingever, blijft de begeleider in het ongewisse over wanneer de trein precies zal vertrekken. Dat moment is niet zonder risico, omdat sommige reizigers nog proberen in te stappen via de laatste geopende deur.

Om van die grijze zone af te raken, verdwijnt het ‘sleuteltje'. «In de toekomst zal het de begeleider zijn die de info krijgt van het seinhuis en die de bestuurder op de hoogte brengt. Op die manier kan hij meteen alle deuren sluiten en vertrekt de trein onmiddellijk», aldus nog Crols.

Momenteel gebeuren de nodige aanpassingen om de nieuwe vertrekprocedure mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem binnen enkele jaren wordt uitgerold. (ma)