Afstand tussen arm en rijk spectaculair toegenomen

Afstand tussen arm en rijk spectaculair toegenomen

Het rapport komt aan de vooravond van het jaarlijkse World Economic Forum in Davos. De komende week komt de politieke en economische elite daar bij elkaar om te vergaderen.

In het rapport staat te lezen dat het totale vermogen van de hele wereld steeds meer en steeds sneller in handen van een steeds kleinere groep mensen terechtkomt. Het vermogen van de rijkste 62 mensen is de afgelopen vijf jaar met 500 miljard dollar (458 miljard euro) gegroeid naar een duizelingwekkend totaalbedrag van 1.760 miljard dollar (1.613 miljard euro). Het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking is de afgelopen vijf jaar daarentegen enkel afgenomen. Het gaat om een daling van 41%, ofwel zo'n goede 3.000 miljard dollar (2.749 miljard euro).

De ongelijkheid tussen de rijksten en de rest van de wereld is de afgelopen twaalf maanden dus spectaculair gegroeid. Vorig jaar nog hoopte de ontwikkelingsorganisatie dat de rijkste 1% pas in de loop van 2016 meer zou bezitten dan de rest van de wereld, maar hun voorspelling kwam vorig jaar al uit.

Oxfam roept de wereldleiders die bijeenkomen in Davos op om meer aandacht aan deze groeiende ongelijkheid te besteden. «Het is een schande dat de armoede in stand wordt gehouden terwijl extreme ongelijkheid blijft toenemen. Een belangrijke oorzaak is het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven. Regeringsleiders moeten politieke moed tonen en een einde maken aan de kwalijke rol van belastingparadijzen», verklaart Fara Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib.