Afghaanse Sesamstraat krijgt plaatselijk karakter

Sinds vorige week is ‘Baghch-e-Simsim', de Afghaanse versie van Sesamstraat, een poppetje rijker: Zari. De traditioneel geklede pop is zes jaar oud en moet onderwerpen als vrouwenemancipatie, gezondheid en emotioneel welzijn aankaarten.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Bedoeling is dat Zari, het eerste personage met Afghaanse roots, jonge kijkertjes op een speelse manier bewust maakt van vrouwenrechten. Zo wijst ze onder meer op het belang van een opleiding en een carrière. Het nieuwe figuurtje zal in de vijfde reeks vooral het belang van een eigen identiteit en cultuur benadrukken.

In 2004 werd Sesamstraat voor het eerst getoond op de Afghaanse televisie. De huidige versie, gebaseerd op het Amerikaanse Sesame Street, is sinds 2011 op de buis en bereikt zo'n 80% van de 3- tot 7-jarigen. Het televisieprogramma is daarmee het meest bekeken kinderprogramma en heeft niet enkel invloed op kinderen. Uit onderzoek blijkt immers dat de ouders, vooral dan de vaders van de kijkertjes, na de eerste vier reeksen meer waarde hechtten aan de opvoeding van hun dochters.

Foto Screenshot YouTube / Sesame Street International Social Impact