Afghaanse presidentskandidaat blokkeert hertelling stemmen

Afghaanse presidentskandidaat blokkeert hertelling stemmen

De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah blokkeert de hertelling van de stemmen van de verkiezingen van 28 september. Zondag liet hij al weten de hertelling te boycotten, maar volgens de Afghaanse kiescommissie dreigen de aanhangers van Abdullah ermee de telbureaus plat te branden als de hertelling wordt aangevat. Abdullah Abdullah liet zondag verstaan dat volgens hem sprake is van fraude bij de telling van de stemmen van de presidentsverkiezingen, in het voordeel van Ashraf Ghani. De uittredende president werd sowieso al als de favoriet beschouwd om zichzelf op te volgen, met Abdullah als de schaduwfavoriet. Die laatste wil dat 300.000 verdachte stembrieven onderzocht worden of uit de telling worden geschrapt. Door geen waarnemers naar de hertelling te sturen en die op die manier te boycotten, zou de uitslag niet legitiem zijn, argumenteerde hij zondag.

Maandag liet het hoofd van een provinciaal hoofdkwartier van de kiescommissie verstaan dat gewapende aanhangers van Abdullah de hertelling met geweld proberen tegen te houden. De campagnedirecteur van Abdullah ontkent het geweld, maar zegt dat er de komende dagen grote protesten tegen de gang van zaken zullen komen.

De voorlopige uitslag van de verkiezingen van eind september werd eerst op 19 oktober verwacht. Daarna werd de bekendmaking uitgesteld tot 14 november, aanstaande donderdag dus. De internationale gemeenschap roept de Afghanen op om de kieswet te respecteren en "zich van elke daad of verklaring te onthouden die de hertelling ondermijnt".

bron: Belga