Afgelopen dinsdag recordaantal van 12.051 besmettingen vastgesteld

Afgelopen dinsdag recordaantal van 12.051 besmettingen vastgesteld

"Ook op woensdag 14 oktober hebben we de kaap van de 10.000 besmettingen overschreden, met 10.932 bevestigde gevallen op één dag."

Vertraging

In de periode van 9 tot 15 oktober, de laatste zeven dagen waarvoor er bevestigde gegevens zijn, waren er dagelijks gemiddeld 7.876 nieuwe bevestigde gevallen. Dat is 79% meer dan in de voorgaande week. «Deze toename ligt iets lager dan deze van enkele dagen geleden, maar we moeten dit zeer voorzichtig interpreteren. Mogelijk is er door de grote vraag aan testen een vertraging opgetreden in het binnenkomen van de resultaten, waardoor we vandaag nog geen volledig zicht hebben op de werkelijke toenames van de voorbije dagen», benadrukt Van Gucht.

Verdubbeling van nieuwe ziekenhuisopnames

Wat de nieuwe ziekenhuisopnames betreft, die verdubbelen nu elke week, zegt Van Gucht. Vanaf 9 tot en met 15 oktober ging het om gemiddeld 251,9 opnames per dag, tegenover 125,7 in de zeven voorgaande dagen. "Op zaterdag 17 oktober werden er 351 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen in onze ziekenhuizen en dat is ruim de helft van het aantal opnames tijdens de piek van de eerste golf", aldus de viroloog. Het ging toen om 629 opnames op 28 maart.

Wallonië en Brussel

Opgesplitst per gewest, is de situatie vooral in Wallonië "bijzonder precair". "Op zaterdag 17 oktober waren er in Wallonië evenveel ziekenhuisopnames als tijdens de piek van de eerste golf", benadrukt Van Gucht. "De opnames stijgen er momenteel ook sneller dan tijdens de eerste golf, waardoor de druk op de Waalse ziekenhuizen de komende dagen nog verder zal toenemen." In Brussel liggen de dagelijkse ziekenhuisopnames op dit moment op de helft van de piek tijdens de eerste golf, in Vlaanderen gaat het om een derde.

Dodental

Momenteel liggen in heel het land nu 2.485 patiënten als gevolg van COVID-19 in het ziekenhuis, van wie 412 op de afdelingen intensieve zorgen. Gemiddeld overleden in de periode van 9 tot en met 15 oktober 30,3 mensen aan de ziekte, 89% meer dan de voorgaande week. Het dodental sinds het begin van de pandemie bedraagt nu 10.413, op een totaal van 222.253 bevestigde besmettingen.

Chargement
Tous