Af en toe en biertje drinken maakt je creatiever

Af en toe en biertje drinken maakt je creatiever

Er wordt al langer beweerd dat alcohol mensen creatiever maakt, maar enkele bollebozen van de universiteit van Graz wilden deze stelling ook wetenschappelijk onderzoeken. Daarom trommelden ze zeventig proefpersonen op voor enkele testen.

Tijdens de proeven werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De ene helft kreeg een biertje voorgeschoteld, de andere helft een non-alcoholisch drankje dat exact hetzelfde smaakte als het gerstenat.

Betere score

Achteraf moesten ze enkele creatieve denkopdrachten uitvoeren. Bij één van de oefeningen moesten ze bijvoorbeeld woordassociaties maken. Zo kregen ze bijvoorbeeld de woorden "Zwitserse", "Blauwe" en "Taart" te lezen, en moesten ze raden welk woord hierbij hoorde. In dit geval gaat het over het woord "Kaas". Wat blijkt? De mensen die een alcoholisch glaasje achter de kiezen hadden, scoorden beter.

Hoofdonderzoeker Mathias Benedek kan dit fenomeen niet volledig verklaren. Hij vermoedt dat alcohol het moeilijker maakt om je te concentreren op alle facetten van je taak. "Dit kan helpen om een opdracht vanuit een ander perspectief te bekijken", legt hij uit. "Op die manier leidt alcohol je af van de taak en kan je alternatieve oplossingen vinden."

Geen excuus

Dit onderzoek mag natuurlijk geen excuus zijn om elke avond enkele flessen wijn te kraken. Benedek benadrukt dat één glaasje wijn of bier al ruim voldoende is. Bovendien vindt dit effect vooral plaats bij mensen een creatieve opdracht in het vooruitzicht hebben of mensen die moeten brainstormen.