"Ad-hocoplossing" voor 49 migranten die vastzaten in Maltese wateren

"Ad-hocoplossing" voor 49 migranten die vastzaten in Maltese wateren

Acht Europese lidstaten zijn bereid om de 49 migranten onderdak te bieden die gered zijn op de Middellandse Zee maar geblokkeerd zaten in Maltese wateren. Dat heeft de premier van Malta, Joseph Muscat, bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het is een "ad-hocoplossing", zegt Muscat, die er tevens voor zorgt dat nog eens 131 andere migranten vanuit Malta naar andere EU-lidstaten zullen worden overgebracht. De 49 migranten zaten al weken vast op de ngo-schepen Seawatch 3 en Albrecht Penck. Omdat geen enkele Europees land hen aan land wilde laten komen maar de schepen wel in een storm terecht dreigden te komen, mochten de migranten wel beschutting zoeken in Maltese wateren. "Ook al bevond de meest nabijgelegen veilige haven voor de migranten zich niet op Maltees grondgebied", zei Muscat daar over.

Na lang diplomatiek getouwtrek tonen acht EU-lidstaten zich nu toch bereid de migranten op te nemen. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Roemenië, Luxemburg, Nederland en Italië. Gisteren al besliste de regering-Michel dat België geen van de gestrande migranten zou opvangen.

Op expliciet aandringen van de Maltese autoriteiten werd ook overeengekomen dat 131 eerder door Malta geredde migranten naar de andere EU-landen mogen worden overgebracht. De Europese Commissie zal tevens experten naar het kleine eiland sturen om 44 Bengalese migranten die geen recht op asiel hebben, zo snel mogelijk terug naar Bangladesh te kunnen sturen.

bron: Belga