ACV voert actie aan schoolpoort voor leefbare combinatie van werk en gezin

ACV voert actie aan schoolpoort voor leefbare combinatie van werk en gezin

Bij de start van het nieuwe schooljaar pleit de christelijke vakbond voor maatregelen die leefbaar en kwaliteitsvol werk - werk dat wel goed samengaat met je privéleven - mogelijk maken. Aan drie basisscholen in Vlaams-Brabant voert het ACV vanochtend actie en wil het in gesprek gaan met ouders over hun ervaringen, verzuchtingen en de mogelijke oplossingen en alternatieven. De actie loopt onder het motto: "Hoe zag jouw ochtend eruit: stijf van de stress of toch liever leefbaar?"

"Langere werkweken en werkdagen. Werk en privé die steeds meer in elkaar overlopen. Meer wachtdiensten, avond- , nacht- en weekendwerk. Strengere voorwaarden voor tijdskrediet. Grootouders die wel willen helpen, maar zelf ook langer aan de slag moeten blijven. Voor steeds meer ouders wordt de combinatie van werk en zorg moeilijker", stelt het ACV.

"De gevolgen hiervan zijn duidelijk. We worden steeds vaker ziek. Stress is de belangrijkste oorzaak voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Nooit piekte het aantal burn-outs meer. Daarom is leefbaar en kwaliteitsvol werk - werk dat niet te veel stress oplevert en wel goed samengaat met je privéleven - meer dan ooit belangrijk", vindt ACV.

De vakbond pleit bij de start van het nieuwe schooljaar dan ook voor het behoud van de 38-urenweek. "Overwerk kan, maar met duidelijke grenzen en duidelijke afspraken en enkel na echt overleg", luidt het. Voorts wil het ACV kwaliteitsvol en kwalitatief personeelsbeleid waarin ook rekening wordt gehouden met mensen die zorgen voor kinderen of ouders; waardige loon- en kwaliteitsvolle arbeidsvoorwaarden en voldoende toegankelijke en betaalbare openbare diensten en voorzieningen (o.m. kinderopvang).

Vanochtend wordt actie gevoerd aan basisschool De Knipoog in Vilvoorde, basisschool De Rank in Wezemaal en basisschool De Leertrommel in Opwijk. Vrijdag 2 september is basisschool De Appeltuin in Leuven aan de beurt.

bron: Belga