ACV Transcom: "Vreemd dat overleg vier dagen op voorhand wordt afgebroken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De christelijke spoorvakbond plaatst enkele serieuze vraagtekens bij het voorstel voor een minimale dienstverlening op het spoor. "We vinden het vreemd dat het overleg blijkbaar vier dagen op voorhand wordt afgebroken", zo zegt Luc Piens, de sectorverantwoordelijke van de vakbond. Maar acties worden voorlopig niet aangekondigd. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft volgens verschillende kranten een wetsontwerp klaar dat de weg moet vrijmaken voor een soort van "lightversie" van de minimale dienstverlening op het spoor. Zo zou het personeel vier werkdagen vooraf moeten laten weten of het staakt of werkt. Dat moet de directie de mogelijkheid geven om een alternatieve dienstregelingen uit te werken.

"Ik heb de teksten nog niet gezien. Maar op basis van wat ik er via media over hoor, betekent dit dat het sociaal overleg blijkbaar vier dagen op voorhand wordt afgebroken", zo reageert Luc Piens van de christelijke spoorvakbond ACV Transcom. Volgens hem zal het daardoor niet meer mogelijk zijn om pakweg twee dagen voor een aangekondigde staking alsnog tot een compromis te komen. "Het is ook eigenaardig dat mensen in die laatste vier dagen niet meer van gedacht mogen veranderen."

"Als je een staking wil vermijden, is het vooral belangrijk om tot goed sociaal overleg te komen", stipt Piens nog aan. "En dit voorstel zal daar niet toe bijdragen."

De vakbondsman hekelt ook dat de minister met het voorstel eerder voor de kant van de directie van de NMBS lijkt te kiezen. "Een conflictsituatie bestaat natuurlijk tussen twee partijen. Met dit voorstel wordt enkel het personeel geviseerd. Het bedrijf, dat toch ook een verantwoordelijkheid draagt bij het sociaal overleg, blijft buiten schot."

Acties worden voorlopig nog niet aangekondigd door ACV Transcom. "We hebben de tekst nog niet gezien. We zullen verschillende zaken moeten toetsen en daarna bekijken we wel hoe we verder gaan." Wanneer er meer duidelijkheid komt, kan hij nog niet zeggen.

bron: Belga