Actrice Nora Tilley overleden aan spierziekte ALS

Actrice Nora Tilley overleden aan spierziekte ALS

In april vorig jaar werd bij Nora Tilley ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) vastgesteld. Ze besliste toen al om euthanasie uit te voeren als het nodig was. "Nora had haar grenzen al een paar keer verlegd, maar toen na het gebruik van armen en benen ook haar stem wegviel, nam ze het voor haar onvermijdelijke besluit", klinkt het in een persbericht van de familie. 

Eerder gaf Tilley aan dat ze de rest van haar leven nog ten volle wilde genieten. "Ik heb ervoor gekozen om van de weinige tijd die me rest het beste te maken. Elke minuut duurt een uur. Ik ben mezelf gebleven. De ziekte heeft niet gewonnen. Ik heb gewonnen!", klonk het.

Gezicht van ALS Liga

De actrice heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze dodelijk ziek was. "Ze is het gezicht geworden van de ALS Liga, de patiëntenorganisatie die wetenschappelijk onderzoek ondersteunt en gratis hulpmiddelen ter beschikking stelt zoals de gesofisticeerde rolstoel waarmee Nora zich verplaatste. Ze was ook heel verontwaardigd dat wie een handicap krijgt na zijn 65 jaar, geen recht heeft op vele tegemoetkomingen", aldus haar familie.

'De Collega's 2.0'

Tilley verwierf eind jaren zeventig bekendheid in Vlaanderen door haar rol als 'dactylo' Carolien Van Kersebeke in de populaire BRT-dramareeks 'De Collega's' (1979). Later speelde ze met enkele 'Collega's' ook in 'Het Pleintje' (1986).

In de jaren negentig en begin jaren 2000 speelde ze in de Vlaamse soaps 'Wittekerke', 'Thuis' en 'Familie', en kreeg ze gastrollen in verscheidene andere series. In 'De Collega's 2.0' van Jan Verheyen speelde Tilley haar laatste rol. "Zo eindigt het waar het begonnen is: met de Collega's", zei ze daarover.

Theater

Tilley was ook actief in het toneel, onder meer bij het Mechels Miniatuur Theater, het Raamtheater en het Antwerpse gezelschap Theater aan de Stroom.

De uitvaartdienst voor Nora Tilley volgt op zaterdag 29 juni in het crematorium in Holsbeek in besloten kring. (BIN, ALG, LOR, FUL, nl)

https://www.youtube.com/watch?v=Hjnbi88VrUo