Acties volgen indien respect voor politie niet terugkeert

Acties volgen indien respect voor politie niet terugkeert

"Als er geen beterschap komt, zullen er ongetwijfeld acties volgen. We zijn het moe", zegt Carlo Medo, nationaal voorzitter van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) een dag na de schietpartij in Luik. De politiebond merkt dat het respect voor de politie weg is en eist maatregelen van bovenaf. "Ik heb nog nooit meer woede gezien en in mijn mailbox gekregen dan gisteren. Het signaal is simpel: stop met de blabla en zorg ervoor dat er eindelijk iets gedaan wordt voor de politie", zegt Medo. De bond merkt dat een deel van de onveiligheid een maatschappelijk verband heeft. De mensen in de straat respecteren de veiligheidsdiensten niet meer.

"De politieagenten hebben het gevoel dat ze zelf niet meer veilig zijn", stelt Medo. "Brandweermannen worden bekogeld met stenen en politieagenten worden belaagd als ze iemand uit het verkeer halen. Dat is hallucinant. De politie op straat voelt zich niet beschermd door haar eigen regering, omdat er geen echte signalen komen."

De agenten zijn doodop en dat gevoel leeft bij NSPV al sinds de aanslag op Charlie Hebdo. "We zijn nu al maanden een debat aan het voeren over het feit of politieagent een zwaar beroep is. Stop daar nu eens mee en trek je ogen open. Dinsdag hadden we in een vingerknip de vlam in de pan kunnen steken. In West-Vlaanderen en Limburg stonden mensen klaar naar Luik te trekken", verklaart Medo.

bron: Belga