Actiegroep plant koninklijke picknick

Actiegroep plant koninklijke picknick

In de schaduw van het overbevolkte Brusselse stadscentrum ligt een park van 186 hectare groot. Dat is de oppervlakte van ongeveer 279 voetbalvelden. Opvallend is dat de groene oase in Laken maar door een paar personen gebruikt mag worden: de koninklijke familie.

Totaal onaanvaardbaar, vindt ‘Picnic The Streets'. De organisatie ijverde er eerder al voor om auto's te weren uit de Brusselse binnenstad. Daarvoor organiseerde ze onder andere een spontane picknick op de Anspachlaan. Nu richt ze haar pijlen op het Koninklijk Domein van Laken.

Subtiele oproep tot beklimming

De actiegroep heeft zijn naam symbolisch veranderd naar ‘Picnic The Royal Park' en roept op Facebook op tot een bijeenkomst aan het Voorplein, aan een poort waartussen je in de tuin kan kijken, schrijft De Morgen. De grasvelden zelf zijn verboden terrein, maar dat schrikt de organisatoren niet af. "Wie gemotiveerd is, kan later op de middag een stapje verder zetten", klinkt het.

De vraag om het park openbaar te maken is niet nieuw. "Alle politieke partijen hebben zich de afgelopen tien jaar uitgesproken voor het openstellen van het domein voor alle Belgen", zegt Gerben Van den Abeele van de actiegroep. De tuin is voor 51% eigendom van de Koninklijke Schenking, dus de eindbeslissing zal in de kamers van het paleis gemaakt worden.