Actiecomité voor spreiding vliegtuigen houdt protestwandeling in Herent

Het Actiecomité Leuven Rechtdoor heeft zondagnamiddag in Herent een protestwandeling gehouden voor een andere spreiding van het luchtverkeer in Vlaams-Brabant. Het burgercomité eist de schrapping van de vliegroute die in 2014 werd ingevoerd en eist een meer billijke spreiding van de vluchten in de Leuvense regio. De familiale protestwandeling tegen de vliegroute Leuven Rechtdoor vertrok aan café Sportlokaal in Herent en lokte bijna tweehonderd deelnemers. Na vier kilometer wandelen onder de vliegroute eindigde de actie aan het gemeentehuis van Herent, waar ballonnen werden opgelaten.

"Als symbolisch verzet", zei voorzitter van de vzw Mark Lambrecht. "Wij kunnen niet begrijpen dat het gemeentebestuur van Herent voorstander is van het behoud van de huidige route. Dit zijn geen goede buren, want ze stellen zich niet solidair op. Bovendien treft Herent met deze opstelling de eigen bevolking." Slechts drie gemeenten uit dit deel van Vlaams-Brabant verzetten zich (ook juridisch) tegen een mogelijke afschaffing van de route: Herent, Bertem en Oud-Heverlee.

Het comité krijgt de steun van de gemeentebesturen van Haacht, Holsbeek, Rotselaar en Aarschot, die naar de rechtbank stapten. "Samen met drie tot vier andere gemeenten pleiten zij voor de afschaffing van de huidige route. Sinds de invoering is de lawaaioverlast ten noorden en oosten van Leuven sterk toegenomen." Met de wandeling willen de actievoerders niet alleen aan de gemeente Herent een signaal geven, maar ook aan federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

bron: Belga