Actie poetshulpen - Meer dan duizend poetshulpen komen niet poetsen

Wie woensdag op een proper huis rekent, moet misschien zelf beginnen stofzuigen. Voor de eerste keer ooit leggen poetshulpen het werk neer, om hun eis om meer loon kracht bij te zetten. De poetshulpen en werknemers van de strijkateliers die betaald worden met dienstencheques willen 1,1 procent meer loon. De werkgevers zien daar echter geen ruimte voor. Een bemiddelingspoging lijkt voorlopig niet veel op te leveren.

De vakbonden hebben in najaar al actiegevoerd bij enkele grote dienstenchequebedrjven. Maar nu riep de christelijke vakbond de poetshulpen op om het werk neer te leggen en thuis te blijven. "Dit is echt historisch in deze sector", aldus Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten.

Volgens de christelijke vakbond hadden dinsdagavond al ruim meer dan 1.000 werknemers zich aangemeld voor de staking. "We verwachten tussen 1.300 en 1.500 deelnemers uit te komen", zei Stalpaert dinsdagavond.

In de dienstenchequesector werken zowat 145.000 mensen.

De socialistische vakbond ABVV plant een actie op 13 januari. De vakbond gaat in Brussel actievoeren tegen de grote dienstenchequebedrijven.

bron: Belga