Achtste parlementslid stapt uit Labour uit protest tegen Corbyn

Een achtste parlementslid van de Britse oppositiepartij Labour is uit de partij gestapt uit protest tegen manier waarop Jeremy Corbyn het partijleiderschap invult. "Na vier decennia heb ik de verschrikkelijk moeilijke beslissing genomen om uit de Labour Party te stappen. Het is de grootste eer van mijn leven om het volk van Enfield North te vertegenwoordigen", schreef Joan Ryan op Twitter woensdagavond. "Ik zal hen blijven vertegenwoordigen en voor hen opkomen als lid van de Independent Group van parlementsleden."

Die onafhankelijke groep is ontstaan toen zeven Labour-collega's, onder wie rijzende ster Chuka Umunna, maandag de partij verlieten. Ze hadden kritiek op het brexitstandpunt van de partij en de manier waarop die omgaat met antisemitische strekkingen. Die beschuldigingen van antisemitisme in de Labour Party, ook tegen Corbyn zelf, houden al jaren aan.

Het ontslag van Umunna, die een groep leidt die oproept tot een tweede brexitreferendum, kan pijnlijke gevolgen hebben voor Labour.

bron: Belga