ABVV beslist over nationale staking

door
Belga
Leestijd 1 min.

De socialistische vakbond beslist vandaag/dinsdag of het de komende weken een nationale staking lanceert tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. Die mogelijkheid maakt deel uit van een actieplan waarover het ABVV verzamelen blaast. Het ABVV beslist dinsdag op een federaal comité - een soort parlement van de vakbond - over hoe het syndicaal gaat reageren op de plannen van de regering-Michel. "Centraal in het debat staat het pensioenbeleid van de regering", aldus Robert Vertenueil, algemeen secretaris van het ABVV.

De verschillende plannen van de regering omtrent de pensioenen - bijvoorbeeld het pensioen met punten, de zware beroepen of de eenheid van pensioen - vormen een doorn in het oog van het ABVV. Een vakbondsmanifestatie tegen het pensioenbeleid van de regering lokte half december al 25.000 deelnemers. De christelijke en liberale vakbond toonden zich toen geen voorstander van een nationale staking. ABVV zei het antwoord van de regering af te wachten. Intussen zijn er geen contacten geweest tussen de vakbond en de regering, klinkt het.

"We gaan ons actieplan onafhankelijk van de andere vakbonden opstellen. Maar we willen zo veel mogelijk in gemeenschappelijk front werken", aldus Vertenueil.

bron: Belga