Absolute meerderheid voor oppositie in Mongolië na parlementsverkiezingen

Absolute meerderheid voor oppositie in Mongolië na parlementsverkiezingen

De oppositievoerende Mongolische Volkspartij (MPP) heeft de parlementsverkiezingen in Mongolië met een verrassend hoge score gewonnen. Volgens het Mongoolse persagentschap Montsame, die zich baseert op voorlopige resultaten, won de MPP meer dan 60 van de 76 zitjes in het parlement. De Democratische regeringspartij (DP) van premier Chimediin Saikhanbileg heeft haar nederlaag al toegegeven. Peilingen hadden een nek-aan-nekrace voorspeld, maar uit de voorlopige resultaten blijk nu dus dat de Volkspartij een absolute meerderheid in het parlement behaalt. MPP-leider Miyegombiin Enkhbold bedankte de kiezers voor hun vertrouwen in zijn partij. "We zijn ons ervan bewust welke verantwoordelijkheid gepaard gaat met zoveel vertrouwen."

Hij beloofde ook zijn uiterste best te doen om de economische groei in het land te herstellen, en te werken aan het welzijn van de bijna drie miljoen Mongolen en het internationale imago van het land.

De verkiezing werd overschaduwd door de slechte economische situatie in het land, die veroorzaakt werd door de daling van de grondstofprijzen en de zwakkere vraag van China, de belangrijkste handelspartner van het land.

In 1990 kwam in Mongolië na zeventig jaar een einde aan het communistische regime dat het land al sinds de jaren 20 regeerde. Sindsdien wordt het land democratisch bestuurd. De Volkspartij keert na de overwinning van woensdag na vier jaar terug naar de regering.

bron: Belga