"Abdeslam wou schietpartij houden in Brussel"

Salah Abdeslam, Mohammed Belkaïd en een derde man wilden een schietpartij houden in Brussel. Daar gaan de speurders vanuit. De rest van de terreurgroep zou zichzelf opblazen, zoals nu dinsdag is gebeurd.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het lijkt er steeds meer op dat de terroristen een veel grotere aanslag in Brussel hadden gepland. Ze zouden volgens de speurders eenzelfde scenario voor ogen hebben gehad als in Parijs en wilden ook een schietpartij houden. Hun plannen zijn alleen deels mislukt. Dat bericht de VRT.

Huiszoekingen Vorst

De broers El Bakraoui en Najim Laachraoui zouden daarvoor samen gewerkt hebben met Salah Abdeslam, Mohammed Belkaïd en Amine Choukri, die zich verscholen in het huis in Vorst. Vorige week dinsdag hield de politie in die woning nog een huiszoeking. Daarbij werden de agenten beschoten. In de daarop volgende politieactie werd Belkaïd doodgeschoten. Abdeslam en Choukri konden ontsnappen, maar werden vorige week vrijdag in Molenbeek geklist.

Geïnspireerd op Parijs

De speurders gaan ervan uit Abdeslam en co met machinegeweren een schietpartij wilden houden in onze hoofdstad. Terwijl zij dood en vernieling zaaiden, moesten de terroristen van Schaarbeek de zelfmoordaanslagen op de luchthaven en in de metro plegen. Daarvoor inspireerden ze zich op de aanslagen van 13 november in Parijs. Toen bliezen enkele zelfmoordterroristen zichzelf op aan het Stade de France, terwijl anderen een schietpartij hielden in de concertzaal Bataclan en op terrassen.

De speurders denken dat de terroristen hun aanslagen om verschillende redenen eerder hebben uitgevoerd dan gepland. Volledig zeker zijn ze niet, maar het lijkt nu wel duidelijk dat dankzij de politieactie in Vorst en de arrestatie van Abdeslam en Choukri in Molenbeek nog veel bloedigere aanslagen vermeden zijn.