AB InBev betaalt Amerikaanse beurswaakhond 6 miljoen dollar na corruptiezaak

door
Belga
Leestijd 1 min.

Biergigant Anheuser-Busch InBev betaalt een boete van 6 miljoen dollar om een zaak te regelen met de Amerikaanse beurswaakond SEC. De zaak gaat over steekpenningen die een voormalige joint venture gaf aan Indiase toplui en het ontmoedigen van klokkenluiden. Tussen 2009 en 2012 had AB InBev een minderheidsparticipatie in een Indiase joint venture, InBev India International Private (IIIPL). Dat bedrijf verzorgde de marketing en distributie van bier van AB InBev-dochterbedrijf Crown Beers India.

"In deze periode gebruikte IIIPL externe verkopers die ongeoorloofde betalingen deden aan Indiase officials om in 2011 bestellingen en extra brouwtijd voor Crown te verkrijgen", zegt de SEC in haar uitspraak.

IIIPL factureerde de penningen aan Crown, waarop die laatste ze als legitieme promotiekosten inboekte. Door consolidatie kwamen ze in de boeken van het moederbedrijf terecht. "AB InBev heeft deze ongeoorloofde betalingen ingeboekt als legitieme uitgaven", stelt de beurswaakhond nog. Het bedrijf had ook "onvoldoende interne boekhoudkundige controle, ondanks herhaaldelijke klachten van werknemers".

Nog volgens de SEC sloot AB InBev in december 2012 een verbrekingsovereenkomst met een werknemer af die de persoon verhinderde rechtstreeks met de Commissie te praten over mogelijke wettelijke overtredingen. "Dreigen met een financiële straf voor klokkenluiden is onacceptabel", stelt de beurswaakhond nog.

Het bedrijf moet nu twee jaar lang meewerken en haar compliance-inspanningen melden. AB InBev reageert tevreden met de afloop van de zaak en zegt werknemers aan te moedigen gedrag te rapporteren waarvan ze vermoeden dat het rechtsregels of eigen bepalingen of richtlijnen overtreedt.

bron: Belga