Aarschot wordt tweede Rock Werchter-station

Aarschot wordt tweede Rock Werchter-station

Ervaren bezoekers van Rock Werchter hebben zo hun eigen tradities gecreëerd. Elk jaar is het vechten om die twintig vierkante meter schaduw op de wei. Elk jaar probeer je tijdens de vijf minuten durende wandeling naar je tent nog gezelschap voor de nacht te vinden en elk jaar moet je op de heen- en terugweg urenlang aanschuiven in het station van Leuven. Maar die laatste traditie behoort misschien wel tot het verleden.

Tijdens de komende editie zullen de festivalgangers die met de trein de afreis maken, ook in Aarschot kunnen afstappen. "Van daaruit zullen festivalgangers met bussen naar de rotonde in Werchter gebracht worden", zegt Dirk Claes (CD&V), de burgemeester van Rotselaar, de gemeente waar het festival doorgaat. De regeling geldt alleen voor Rock Werchter, niet voor andere evenementen op het festivalterrein.

Vorig jaar werd het festival door 145.000 mensen bezocht. Meer dan 46.000 festivalgangers namen de trein. Zij moesten allemaal langs het station van Leuven passeren, met lange wachtrijen tot gevolg.

Over de inzet van extra bussen vanuit Aarschot was al sprake toen de plannen van de organisatoren bekend raakten om een nieuwe camping met 10.000 plaatsen in te richten langs de Grotestraat in het noorden van Werchter. Hoewel de camping er bij gebrek aan de nodige vergunningen dit jaar nog niet komt, worden de extra bussen toch ingezet.

Rock Werchter vindt dit jaar plaats van 29 juni tot met 2 juli. Onder meer om Foo Fighters, Radiohead, Alt-J, James Blake, Oscar and the Wolf en Bazart prijken op de affiche.

Daydream Festival krijgt eigen station

Ook voor het Daydream Festival in Lommel heeft de NMBS iets speciaals in petto. Het festival krijgt een eigen treinhalte op het terrein. Het perron zal speciaal opgebouwd worden voor het evenement en twee keer de Daydream Express ontvangen. In totaal zullen 450 bezoekers vanuit Antwerpen-Centraal en Hasselt op die manier het festival binnenrollen. De tijdelijke treinhalte op het festivalterrein is een wereldwijde primeur.