Aarhus wil inwoners met hooikoorts ademruimte geven

Aarhus wil inwoners met hooikoorts ademruimte geven

Het stadsbestuur van de Deense stad Aarhus heeft besloten om geen berken meer te planten. Dat bericht de Deense openbare omroep. Op deze manier komen ze tegemoet aan inwoners met hooikoorts, aangezien pollen van berken bijzonder irriterend is en berkenallergie vaak voorkomt.

Met deze maatregel hoopt het stadsbestuur van de op een na grootste stad van Denemarken het aantal berkenpollen in de lucht met 10 tot 30 procent terug te dringen.

"Niet langer berken planten langs de wegen en in parken kan de irritaties van inwoners met hooikoorts enigszins verminderen, of zelfs voor een aangename afwisseling", verduidelijkt Peter Sogaard, een bioloog die voor de gemeenteraad werkt.

Problemen met berkenpollen zijn echter niet volledig van de baan. Het stadsbestuur kan weinig doen tegen berken op privé-eigendom. Een groot deel van de pollen in Aarhus komt bovendien uit de berkenbossen in Zweden en Polen. "Als de wind uit die richting komt, krijgen we hier gigantische hoeveelheden pollen. Pollen is immers erg licht en de Baltische wind draagt het goedje honderden kilometers met zich mee", aldus Sogaard.

Het is niet de eerste ingreep om de levenskwaliteit van de inwoners met hooikoorts te verbeteren. Enkele jaren geleden werd er in de rand van de stad al een hypoallergeen bos aangeplant. Bovendien maait de groendienst het gras in de parken zeer vroeg in de lente, voordat het pollen produceert.