Aardbeving eist meer dan 400 doden

Aardbeving eist meer dan 400 doden

De Iraanse provincies Kermanshah en Illam zijn het ergst getroffen. De spoeddiensten hadden acht uur nodig vooraleer ze hun reddingsmissie in Kermanshah konden starten. Bijna alle dodelijke slachtoffers zijn in Iran gevallen. Het epicentrum bevond zich nabij de Koerdisch-Iraakse stad Suleimaniya. De aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

In het noorden van Irak kwamen acht mensen om het leven. Er vielen ook 535 gewonden. Zeven van de dodelijke slachtoffers vielen in de Koerdische Autonome Regio. Een live-interview van de Koerdische televisiezender Rudaw met een gastspreker ter plaatse in Suleimaniya werd plots onderbroken door het natuurgeweld. Kijkers zagen hoe de interviewee het gesprek moest afbreken.

Tenten en dekens

Turkije heeft medicijnen en voeding naar het getroffen gebied gestuurd. Het staatspersagentschap Anadolu berichtte dat een vrachtvliegtuig van het leger met een hulpteam, bestaande uit bergingsexperten en medisch personeel, is opgestegen in Ankara met bestemming Suleimaniya. De Turkse Rode Halve Maan bracht intussen duizenden tenten en dekens naar het rampgebied.

De aardbeving was ook voelbaar in enkele zuidoostelijke Turkse provincies. Daar vielen geen slachtoffers en er werd ook geen schade vastgesteld. Suleimaniya ligt op een tweehonderdtal kilometer van de Turkse grens.