Aardbeving in Ecuador eist zware tol

Aardbeving in Ecuador eist zware tol

Zaterdagavond (zondag rond 2 uur Belgische tijd) schudde een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter de provincies Esmeraldas, Manabì en Guayas door elkaar. Ook de provincie Manabí is getroffen en ook uit Guayaquil, de dichtstbevolkte stad van het land, werden doden gemeld. Het is de krachtigste aardbeving in het land sinds 1979. Doordat het epicentrum zich op een diepte van tien kilometer bevond, werd een tsunami-alarm voor de Stille Oceaan afgekondigd, maar die is inmiddels weer opgeheven. De regering heeft intussen 10.000 soldaten en 3.500 politieagenten naar de getroffen gebieden gestuurd, meldt vicepresident Jorge Glas via Twitter. Ook hulpverleners uit het buitenland, vooral uit Mexico en Colombia, zijn onderweg naar Ecuador.

Momenteel zijn er 233 doden geteld, maar dat aantal kan nog oplopen. Veel mensen zitten nog vast onder de brokstukken van hun ingestorte woningen. Volgens de eerste berichten zijn meer dan honderd huizen compleet verwoest. Duizenden gebouwen zijn beschadigd. Ook zijn volgens hulpverleners belangrijke verkeerswegen van de kust naar het binnenland wegens schade geblokkeerd.

Rafael Correa, president van Ecuador, is momenteel in Europa. Via Twitter heeft hij zijn medeleven betuigd en wil zo snel mogelijk naar het land terugkeren om ter plaatse de reddingswerken op te volgen. De aardbeving heeft zware schade veroorzaakt, tweette hij.

Ecuador ligt geografisch op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied met een lengte van ongeveer 40.000 kilometer waar zich zo'n 450 actieve vulkanen bevinden. Daar botsen enkele tektonische platen op elkaar, die vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en tsunami's veroorzaken.

Foto AFP / A. Ochoa