Aanval op Iran "betekent totale oorlog"

Aanval op Iran "betekent totale oorlog"

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft vandaag verklaard dat het "totale oorlog" zou zijn, als Saoedi-Arabië of de Verenigde Staten een militaire aanval uitvoeren op Iran. De relatie tussen de VS en Iran is de laatste dagen geëscaleerd na aanvallen op twee Saoedische oliecentrales die Washington en Riyad aan Teheran hebben toegeschreven. Teheran ontkent echter elke betrokkenheid. "Wij geloven dat een militaire confrontatie op basis van bedrog afschuwelijk is .... maar we zullen niet twijfelen om ons grondgebied te verdedigen", zei Zarif aan de Amerikaanse omroep CNN. Daarmee reageert de Iraanse minister op de uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die de aanvallen een "oorlogsdaad" van Iran had genoemd.

Gisteren had de Amerikaanse president Donald Trump de opdracht gegeven aan zijn ministerie van Financiën om de sancties tegen Iran "aanzienlijk te verhogen" na de aanvallen op de Saoedische oliecentrales het voorbije weekend. Het was niet meteen duidelijk welke sancties Trump daarmee juist bedoelde. Vanochtend noemde Zarif in een tweet Trumps beslissing "economisch terrorisme, onwettig en inhumaan".

De Jemenitische Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar Pompeo verwierp die opeising.

bron: Belga