Aanval aan Louvre Parijs - Aanvaller Louvre geeft politie zijn versie van de feiten

Aanval aan Louvre Parijs - Aanvaller Louvre geeft politie zijn versie van de feiten

De man die vrijdagochtend vier soldaten aan het Louvre in Parijs aanviel met een machete, heeft voor het eerst gesproken met de politie. Dat melden verschillende Franse media dinsdag. De verdachte, een 29-jarige Egyptenaar, verklaarde dat hij de aanval pleegde "om de Syriërs te wreken die getroffen worden door de politiek die Frankrijk in hun land voert". De aanvaller bevestigde ook zijn identiteit aan de politie. Het gaat wel degelijk om Abdullah Hamamy, een 29-jarige man van Egyptische origine. Op het moment van de aanval kwam hij net terug uit Dubai, waar hij een zwangere vrouw achterliet.

Hamamy ligt sinds vrijdag onder zware bewaking in een ziekenhuis in Parijs. Hij werd na de machete-aanval, waarbij hij "Allahoe Akbar" riep, neergeschoten door een van de militairen.

Hoewel zijn medische toestand al enkele dagen toeliet dat hij kon worden verhoord, hield de man tot dusver zijn mond en weigerde hij elke medewerking aan het onderzoek.

Hamamy zou volgens zijn eigen verklaringen gehandeld hebben uit wraak tegen de Franse politiek in Syrië. Frankrijk maakt deel uit van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat, die stellingen van die terreurgroep bombardeert in zowel Irak als Syrië.

De Franse autoriteiten lieten intussen ook weten dat Hamamy via Facebook in contact stond met verschillende mensen in Syrië, en dat hij in een Twitter-berichtje verwees naar IS.

bron: Belga