Aantal zonnepanelen-installaties in Vlaanderen op jaar tijd quasi verdubbeld

Aantal zonnepanelen-installaties in Vlaanderen op jaar tijd quasi verdubbeld

Dit jaar werden al 16.863 zonnepanelen-installaties aangemeld, bijna dubbel zoveel als in de eerste vijf maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eandis en Infrax. "Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering. De Vlamingen leggen er niet alleen steeds meer, ze melden ze ook steeds vaker correct aan", aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein in een persbericht. Wie zonnepanelen op zijn/haar dak plaatst, moet die installatie aanmelden bij de netbeheerders Eandis en Infrax. Van januari tot mei werden 16.863 zonnepanelen-installaties aangemeld bij de netbeheerders. In diezelfde periode vorig jaar ging het over 8.840 aanmeldingen. In de maand mei stevenen we af op een record, met al 3.977 installaties.

Eandis en Infrax lanceerden midden april een informatiecampagne om mensen aan te sporen hun zonnepanelen aan te melden. Vanaf 1 juni zullen de netbeheerders niet-aangemelde zonnepanelen actief opsporen. Eigenaars die de aanmelding niet binnen een redelijke termijn in orde brengen, riskeren een boete.

"Dat zonnepanelen correct worden aangemeld, is belangrijk voor de veiligheid en de stabiliteit van ons elektriciteitsnet", aldus Tommelein. "Enkele weken geleden mocht ik de 275.000e zonnepanelen-installatie inhuldigen. En de positieve trend zet zich door, het aantal aanmeldingen blijft stijgen. De Vlaming heeft zonne-energie duidelijk herontdekt."

Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen schreven dinsdag nog dat het mooie weer van de afgelopen dagen gezorgd heeft voor een recordproductie energie door zonnepanelen. Vrijdag ging het om 2.256 megawatt, wat meer is dan de twee grootste kernreactoren samen.

bron: Belga