Aantal woningen met rookmelders stagneert

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal woningen met rookmelders in België stagneert. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, op basis van een tweejaarlijkse bevraging met de ANPI (de Nationale Vereniging voor Brand- en Diefstalbestrijding) bij 2.143 Belgen. Uit die bevraging blijkt dat gemiddeld 7 op de 10 Belgen (71 procent) minstens een rookmelder hebben hangen, een aantal dat ongeveer stabiel is gebleven tegenover 2016 (68 procent).

De FOD Binnenlandse Zaken herinnert eraan dat in elke woning in Wallonië en in verhuurde woningen in Brussel sinds 2005 rookmelders verplicht zijn. Tegen 2020 moet ook elke woning in Vlaanderen met een rookmelder zijn uitgerust.

Van alle Belgen die geen rookmelder hebben hangen, heeft wel 1 op de 5 minstens een rookmelder in de kast liggen. Ook geeft 13 procent aan niet open te staan voor rookmelders. Dat wijten ze zelf aan het feit dat het geen verplichting is, of leggen ze uit dat ze huren en het de verplichting van de verhuurder is om de rookmelders te plaatsen of dat het niet van belang of te duur is.

Daarnaast onderhouden 4 op de 10 Belgen hun rookmelder niet. "Nochtans is het noodzakelijk om de rookmelders af te stoffen en te testen, bijvoorbeeld 1 keer per maand", aldus de FOD. Met een goed onderhoud kunnen de rookmelders zo tien jaar mee.

Voorts denkt 1 op de 4 Belgen nog altijd niet aan brandveiligheid. Op de vraag "Denkt u soms aan de brandrisico's in uw woning? " antwoordde 25 procent dat nooit te doen. Daarnaast voorzien 4 op de 10 Belgen ook geen budget voor brandveiligheid.

In 2018 vielen 54 dodelijke slachtoffers bij 48 fatale woningbranden in België, of gemiddeld 5 doden per miljoen inwoners. Dat is nagenoeg gelijk als in 2017, toen er 53 doden vielen.

bron: Belga