Aantal vragen in Vlaams Parlement schiet door glazen koepel

Aantal vragen in Vlaams Parlement schiet door glazen koepel

De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers hebben in het zittingsjaar 2016-2017 samen 9.844 vragen gesteld. Dat is een stijging van 14 procent tegenover de 8.620 vragen in het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016-2017 dat het Vlaams Parlement dinsdag heeft gepubliceerd. "Vragen staat vrij" was vroeger een radioprogramma dat gepresenteerd werd door Lutgart Simoens, maar het zou even goed de leuze van de Vlaamse volksvertegenwoordigers kunnen zijn. Toch als je kijkt naar het aantal vragen dat de parlementsleden het voorbije zittingsjaar hebben ingediend: 7.406 schriftelijke vragen, 2.000 vragen om uitleg in de commissies en 438 actuele vragen in de plenaire vergadering. Alles samen goed voor 9.844 vragen. Dat zijn er 14 procent meer dan in het zittingsjaar 2015-2016.

Er lijkt dus maar geen einde te komen aan de 'vragentsunami' in het Vlaams Parlement. Ter vergelijking: in heel de vorige legislatuur samen werden er 6.193 vragen gesteld in de commissies. Nu staat de teller na drie jaar (dus met nog twee jaar te gaan) al op 5.660.

"Het Vlaams Parlement is in zijn controlerende opdracht uitermate actief van geweest", zo verwoordt Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans het diplomatisch.

Het jaarverslag van het parlement geeft ook een overzicht waar het Vlaamse halfrond het vorige zittingsjaar vooral mee bezig is geweest. "De meeste aandacht ging naar deradicalisering, opvolging van het klimaatbeleid en onverdoofd slachten", aldus Peumans.

bron: Belga