Aantal tweelingen verdubbeld sinds jaren 70

Aantal tweelingen verdubbeld sinds jaren 70

Dat blijkt uit cijfers die wetenschappers verzamelden over de demografische evolutie in verschillende landen. Ze stelden daarbij vast dat het aantal tweelingen in geïndustrialiseerde samenlevingen de voorbije vier decennia fors is toegenomen.

Waar er in de Verenigde Staten in 1975 ongeveer 9,5 tweelingen geboren werden per 1.000 bevallingen, was dat cijfer in 2011 bijna verdubbeld naar 16,9. Eenzelfde trend werd vastgesteld in Groot-Brittannië (van 9,9 naar 16,1), Duitsland (9,2 naar 17,2), Frankrijk (9,3 naar 17,4), Denemarken (9,6 naar 21,2) en Zuid-Korea (5,0 naar 14,6).

IVF

Volgens de onderzoekers is die opvallende stijging te wijten aan de toenemende populariteit van allerlei fertiliteitsbehandelingen, waarvan in-vitrofertilisatie, kortweg IVF, veruit de meest bekende is. Deze techniek verhoogt de kans dat er zich tijdens een zwangerschap meerdere foetussen ontwikkelen.

Gezondheidsrisico's

De wetenschappers waarschuwen dat die evolutie niet zonder gevaar is. Niet alleen vormen tweelingen een groter risico voor de gezondheid van de moeder, de kinderen zijn vaak ook kwetsbaarder en wegen minder bij de geboorte. Bovendien lopen tweelingen meer kans om te sterven tijdens hun kindertijd.