Aantal ongevallen aan spooroverwegen neemt af

Aantal ongevallen aan spooroverwegen neemt af

In de eerste helft van dit jaar waren er 22 ongevallen aan overwegen, tegenover 29 in de eerste helft van 2017. Er vielen drie doden, twee zwaargewonden en twee lichtgewonden. De drie doden in 2018 vielen telkens door een gesloten overweg over te steken. Ook voor de twee zwaargewonden was dat het geval. Van de 22 ongevallen gebeurden er zes met een vrachtwagen, zes met een auto, drie met een tractor, een met een bestelwagen, een met een bromfiets, drie met voetgangers en twee met fietsers.

"Respecteer de regels"

Infrabel was op de Autoloze Zondag in het centrum van Hasselt aanwezig met een stand rond spoorveiligheid om het grote publiek te sensibiliseren en hen veiligheidstips te geven. Petit benadrukt dat de kernboodschap steeds dezelfde blijft: "Respecteer de verkeersregels".

Ook in Brussel werd de Autoloze Zondag gisteren aangegrepen om te hameren op het thema verkeersveiligheid. "De verkeersveiligheid is ook in Brussel een beleidsprioriteit geworden. Ook onze burgemeesters zijn dat gaan inzien, vaak doordat hun bewoners ze opmerkzaam hebben gemaakt op de verkeersproblemen, vaak pas nadat er dodelijke ongevallen waren gebeurd." Dat zei Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest belast met Verkeersveiligheidsbeleid, toen ze gisteren Slow Village bezocht aan het Louizaplein.

Te veel doden

In het dorp van de trage weggebruiker kon je trucjes aanleren om zen te blijven in het helse stedelijke verkeer en kon je leren om zo traag mogelijk met de fiets te rijden. "De boodschap vandaag is dat iedereen beter af is, als we met zijn allen de snelheidslimieten respecteren", aldus Debaets. "Er vallen nog te veel doden in het verkeer in het Brusselse Gewest." Het Gewest roept de gemeenten op om zoveel mogelijk zone 30's te organiseren nabij scholen.