Aantal nieuwe ‘Karens’ op historisch dieptepunt in VS, en dit is waarom

Aantal nieuwe ‘Karens’ op historisch dieptepunt in VS, en dit is waarom
AFP / J. Nackstrand

In de memecultuur staat ‘Karen’ voor het stereotype van de bekrompen, zeurende witte vrouw van middelbare leeftijd waar iedereen zich aan stoort. Het verzuurde type dat om de baas roept in de supermarkt als de kassierster iets heeft gedaan dat haar niet zint.

Foto R.V.

De internetmeme gaat al enkele jaren mee, maar kwam eerder dit jaar prominenter in de schijnwerpers als het stereotype van de verongelijkte, boze of racistische witte vrouw uit de Amerikaanse middenklasse die profiteert van haar ‘witte privileges’.

Ongeziene duik

Steeds minder Karens zullen in de toekomst om de baas roepen in de supermarkt, want vorig jaar nam de populariteit van de voornaam een ongeziene duik. In de lijst van populairste voornamen in de VS tuimelde ‘Karen’ van de 660ste naar de 831ste plaats – de laagste positie van de naam sinds 1927. Concreet werden in 2020 in de VS 325 meisjes met de naam ‘Karen’ geboren. In 1965, toen ‘Karen’ er nog de op twee na meest populaire naam voor nieuwgeboren meisjes was, was dat nog 33.000.

De naam verscheen in 1906 voor het eerst op de lijst en kende zijn hoogdagen tussen 1951 en 1968. Vorig jaar was ‘Olivia’ de populairste voornaam bij nieuwgeboren meisjes in de VS, en ‘Liam’ bij jongens.