Aantal koningspinguïns drastisch verminderd

Aantal koningspinguïns drastisch verminderd

De groep koningspinguïns is met uitsterven bedreigd, alleen weten de onderzoekers niet waarom ze zo massaal uitsterven. Door middel van luchtfoto's konden een team van experten een ruwe schatting maken en die zag er niet goed uit. Exacte cijfers zijn er niet. de laatste keer dat onderzoekers voet aan wat zetten op het eiland Île aux Cochons was in 1982. Toen was het ruw geschat met 500.000 dieren nog de op één na grootste pinguïnkolonie ter wereld.

90% verloren 

Ondertussen zijn we 35 jaar verder en is er volgens de experten sprake van een afname van - 90%. Daarom moet er volgens hun blijven geïnvesteerd worden in research. Alleen zo kan men ooit het fenomeen van de afname snappen. "De daling is enorm", aldus Henri Weimerskirch aan AFP. "Het milieu is zeker een factor, maar dat kan niet de enige verklaring zijn. Er moet iets op het eiland gebeuren wat de dieren treft. Om zeker te weten wat, moeten we naar daar trekken."

Neven 

Nochtans was de toekomst van de koningspinguïns ooit rooskleurig. In tegenstelling tot zijn neef de keizerpinguïn was hun populatie veel groter. Maar uit een studie die in februari verscheen, bleek dat als de dieren de volgende eeuw willen halen, 70% naar het zuiden moet trekken. Weinig hoopgevend dus.