Aantal jobhoppers voor het eerst in zes jaar gestegen

Aantal jobhoppers voor het eerst in zes jaar gestegen

De Belgische werknemer is opnieuw minder honkvast, zo blijkt uit een jaarlijkse bevraging van dienstengroep Acerta bij 4.000 Belgen. Het gaat om de eerste stijging sinds de lancering van de Candidate Pulse in 2009.

De resultaten zijn door UGent geanalyseerd. Eén op de drie gaat actief op zoek naar een andere job, en in vergelijking met vorig jaar is het aantal werknemers dat aangeeft dat ze willen vertrekken met de helft gestegen.

De Candidate Pulse toont aan dat de behoefte aan een nieuwe job het sterkst te maken heeft met uitdaging (of net het gebrek eraan) in de huidige functie. «Wie als werkgever zijn medewerkers wil blijven engageren, kan beter zijn pijlen richten op inhoudelijke uitdagingen in plaats van enkel een loonsverhoging te voorzien», zegt Tom Vlieghe, managing consultant Acerta. «Het verband met andere criteria zoals opleidingsmogelijkheden, voldoende ondersteuning van de leidinggevende, verloning en de werk-privébalans is minder sterk uitgesproken. Opvallend is ook dat het verband met de drijfveer jobzekerheid het minst sterk uitgesproken is.»

Vlieghe spreekt over een kentering van de arbeidsmarkt. «Of het nu gaat om actieve of passieve werkzoekenden, diverse resultaten uit onze Candidate Pulse illustreren dat de intentie om te veranderen in 2014 gevoelig is gestegen. Bovendien blijft het niet bij intentie alleen, we zien ook al een lichte toename in het aantal dat effectief een overstap heeft gemaakt. Ook passief werkzoekenden zetten de stap.»