Aantal flexi-jobbers stijgt boven 10.000

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nog geen vier maanden na de invoering van het systeem, zijn 10.095 mensen in de horeca aan de slag via een flexi-job. Dat meldt staatssecretaris voor de strijd tegen fiscale fraude Bart Tommelein (Open Vld). Hij reageert tevreden op het cijfer. "Ik had gerekend op tienduizend flexi-jobs tegen de zomer, maar we hebben dat aantal al bereikt op amper 3,5 maanden", luidt het. Sinds 1 december 2015 kan iedereen die minstens viervijfde werkt, onbeperkt bijverdienen in de horeca met behulp van de zogenaamde flexi-jobs. Op het loon zijn geen socialezekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing verschuldigd. De werkgever betaalt enkel een bijzondere bijdrage van 25 procent.

Intussen zijn al meer dan tienduizend flexi-jobbers aan de slag bij 3.266 unieke werkgevers. Twee op de drie horecazaken hebben minder dan vijf werknemers in dienst en 84 procent minder dan tien werknemers. De cijfers zijn gebaseerd op de Dimona-aangiftes vooraf. De effectieve kwartaalaangiftes moeten meer details prijsgeven over de plaats van de tewerkstelling, de arbeidstijden, de lonen, enzovoort.

Een tevreden staatssecretaris Tommelein is ervan overtuigd dat het aantal nog zal stijgen. "Ik geef wekelijks horecasessies waar ik nog heel wat horecazaken tegenkom die het systeem nog niet kennen", zegt Tommelein. Hij lanceert meteen een "warme oproep" naar de beroepsfederaties om de horeca zo goed mogelijk in te lichten over het systeem. Dat kwam speciaal tot stand voor de horeca "gezien de grote uitdagingen in een arbeidsintensieve sector met veel nood aan flexibiliteit".

Na de zomer volgt een evaluatie van de maatregel. Tommelein merkt op dat het regeerakkoord voorziet dat een uitbreiding naar handel en bouw wordt bekeken. Hij zelf is voorstander van een uitbreiding naar alle arbeidsintensieve sectoren. De liberale staatssecretaris wijst erop dat de flexi-jobs goed nieuws zijn voor de sector, zowel voor de werkgevers als de werknemers. De zwarte jobs gaan eruit en in de plaats komen witte jobs. De werkgevers kunnen personeel officieel en voordelig uitbetalen, terwijl werknemers verzekerd zijn en sociale rechten opbouwen.

bron: Belga