Aantal dodelijke ongevallen met vrachtwagens stijgt

Aantal dodelijke ongevallen met vrachtwagens stijgt

Het aantal dodelijke slachtoffers bij ongevallen met vrachtwagens is tijdens de eerste maanden van 2016 toegenomen. Dat blijkt uit de laatste verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), die woensdag werd bekendgemaakt. Tussen januari en maart gebeurden er wel minder letselongevallen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gewonden is tijdens het eerste trimester met 3,3 procent gedaald en het aantal letselongevallen met 1,4 procent. Het gaat dus om een lichte daling, die zich zowel in Vlaanderen als in Wallonië voordeed.

Het aantal doden ter plaatse bij deze ongevallen is gestegen in Wallonië en gedaald in Vlaanderen en Brussel.

De grootste stijging van het aantal doden is te zien bij de ongevallen met een vrachtwagen. Aangezien er minder ongevallen werden geregistreerd, betekent dit dat de ongevallen met vrachtwagens zeer ernstig waren. "Een zorgwekkende tendens" klinkt het bij het BIVV.

Globaal gezien was er een stagnering van het aantal doden ter plaatse op nationaal niveau tijdens de eerste drie maanden van 2016. Er vielen dit jaar 134 doden in vergelijking met 133 doden in het eerste trimester van 2015. Het aantal doden ter plaatse tijdens het eerste trimester blijft al vier jaar op hetzelfde niveau.

"We moeten de resultaten van de volgende maanden afwachten alvorens definitieve conclusies te trekken, maar de start van 2016 is alvast niet zo geruststellend", zegt minister van Mobiliteit François Bellot. "Het aantal doden op onze wegen stagneert sinds enkele jaren (...) Het objectief is te blijven streven naar een halvering van het aantal doden op onze wegen tegen 2020".

bron: Belga