Aanslagen Parijs - Onderzoekscommissie prijst politieoptreden in Bataclan

De leden van een parlementaire onderzoekscommissie hebben donderdag gezegd dat de Franse politie goed gehandeld heeft in de concertzaal Bataclan, bij de aanslagen in Parijs op 13 november. Sommige slachtoffers hadden kritiek geuit op het politieoptreden die avond. Een delegatie van de onderzoekscommissie, die de sinds januari 2015 geïnvesteerde middelen in de strijd tegen terrorisme moet onderzoeken, was twee uur lang aanwezig op de plek waar de moorden plaatsvonden.

"Ons gevoel is dat de politiediensten hebben gewerkt zoals het hoort", zo zei Meyer Habib (MP) aan het eind van het bezoek aan de pers.

"We hebben de gebeurtenissen minuut tot minuut gereconstrueerd. Ik had nooit gedacht dat we in Parijs in staat zouden zijn om met zo'n snelheid en efficiëntie in te grijpen", zo zei zijn collega Alain Marsaud, de voormalige baas van terrorismebestrijding bij het parket van Parijs.

Met 90 doden vielen er in de Bataclan de meeste slachtoffers te betreuren van de aanslagen op 13 november, op acht vestigingen in Parijs en Saint-Denis. Het totale aantal slachtoffers, zowel fysiek als psychologisch, wordt op 4.000 geschat.

Ondanks de positieve beoordeling door de parlementariërs blijven sommige familieleden van de slachtoffers met vele vragen zitten. Volgens persagentschap AFP noemde een moeder die haar 26-jarige zoon verloor bij de aanslag, het onderzoek een "schandalige schijnvertoning" van het gerecht.

Bij de start van het bezoek zei een parlementslid dat het "niet om een reconstructie ging", maar om de chronologie van de feiten te reconstrueren om zo te kunnen begrijpen waarom er drie uur verstreken tussen de eerste aanslag en het einde van de politie-interventie, en drie uur om de laatste slachtoffers weg te halen.

In juli komt de commissie naar buiten met haar rapport.

bron: Belga