Aanslagen Parijs - Drie verdachten mogen overgeleverd worden aan Frankrijk

Zowel Hamza Attou als Mohammed Amri en Ali Oulkadi mogen aan Frankrijk worden overgeleverd, op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat de Franse autoriteiten tegen het drietal hadden uitgevaardigd. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist. De Franse autoriteiten hadden ook om de overlevering van Mohamed Bakkali en Mohamed Abrini gevraagd maar hun dossier komt pas op 9 juni voor de raadkamer. Dat meldt het federaal parket. Attou, Amri, Oulkadi en Bakkali zitten sinds november 2015 in een Belgische cel voor hun aandeel in de aanslagen in Parijs. Amri (27) en Attou (21) werden op 14 november al opgepakt, nadat ze Salah Abdeslam in de nacht van 13 op 14 november van Parijs naar Brussel hadden gebracht.

Ali Oulkadi (31) werd opgepakt tijdens de grootschalige politieoperaties op zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik. Hij zou Salah Abdeslam de zaterdag na de aanslagen in Laken opgepikt hebben, nadat die er door Attou en Amri was afgezet. Hij bracht Salah Abdeslam naar Schaarbeek.

Mohamed Bakkali werd opgepakt op 26 november. Zijn auto werd gezien in de buurt van safehouses in Charleroi en Auvelais, en hij zou een safehouse in Schaarbeek gehuurd hebben waar de vingerafdrukken van Salah Abdeslam zijn aangetroffen. De politie vond bij hem een video waarin een nucleaire topman werd bespioneerd.

Mohamed Abrini werd twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation op weg naar Parijs. Abrini bekende ook dat hij betrokken was bij de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Attou, Amri en Oulkadi verzetten zich tegen hun overlevering aan Frankrijk, maar de Brusselse raadkamer heeft daarvoor nu groen licht gegeven. Mohamed Bakkali gaat wel akkoord om aan Frankrijk overgeleverd te worden, over het standpunt van Abrini is niets bekend.

bron: Belga